Wykorzystanie możliwości cloud computing w projektowaniu architektoniczno budowlanym

Zastosowanie rozwiązań chmurowych pozwala wykorzystać praktycznie nieograniczoną moc obliczeniową na wykonywanie zadań, takich jak: rendering, symulacje, analizy konstrukcyjne i energetyczne oraz optymalizowanie projektu.

Dodatkowo usprawniają współpracę, wymianę danych oraz zwiększają mobilność pracy.

Przykładem zastosowania chmury punktów do obliczeń konstrukcyjnych jest wykorzystanie możliwości „analiz w chmurze” do wykonania obliczeń statycznych w programie Autodesk Revit.

Uzyskane w ten sposób wyniki są łatwo dostępne za pomocą „chmurowego” konta użytkownika. Mogę być  wyświetlane bezpośrednio w programie Revit.

Kolejna możliwość, jaką dają usługi chmurowe to użycie pakietu Autodesk Simulation FLEX.

W skład pakietu wchodzą: Autodesk Robot Structural detailing 360 (obliczenia i wymiarowanie konstrukcyjno-budowlane), Autodesk Simulation CFD Motion 360 (symulacje przepływów i wymiany ciepła, np. symulacje oddymiania, systemów wentylacji, komfortu cieplnego) oraz Autodesk Simulation Mechanical 360 (złożone symulacje wytrzymałościowe, w tym zagadnienia nieliniowe i zmęczeniowe). Powyższe aplikacje umożliwiają, wykonywanie obliczeń lokalnie na komputerze użytkownika (tak jak to było do tej pory), jak również w przestrzeni chmurowej Autodesk. Takie podejście pozwala na znaczne przyspieszenie czasu obliczeń, szczególnie przy złożonych analizach nieliniowych.

Podobnie jak w przypadku symulacji i analiz konstrukcyjnych, „renderowanie” w chmurze Autodesk pozwala skrócić czas i obniżyć koszty wykonania projektu. Dzięki tej usłudze można tworzyć sugestywne, fotorealistyczne wizualizacje i panoramy, bez konieczności obciążania pamięci komputera stacjonarnego lub korzystania ze specjalistycznego sprzętu do renderowania.

Korzystanie z wielu zalet rozwiązań chmurowych i maksymalne wykorzystanie mocy posiadanych narzędzi projektowych jest możliwe po przystąpieniu do Programu Subskrypcji Autodesk. Dzięki najnowszym wersjom i rozszerzeniom produktu posiadane oprogramowanie jest zawsze aktualne, a możliwość korzystania z elastycznych warunków licencji i usług w chmurze Autodesk pozwala znacząco usprawnić stosowane przepływy zadań.

Wykonując cześć zadań w chmurze (zamiast przy pomocy oprogramowania stacjonarnego) i korzystając z ogromnej mocy obliczeniowej oraz możliwości działania z dowolnego miejsca, w dowolnym czasie, Subskrybenci mogą zdecydowanie usprawnić metody pracy i otrzymują między innymi:

• Zwiększoną mobilność: dostęp do plików i możliwość ich udostępniania online w dowolnym monecie i z dowolnego miejsca - bez konieczności korzystania z oryginalnego oprogramowania do projektowania
  • Usprawnioną współpracę: udostępnianie projektów i informacji o projekcie innym uczestnikom przedsięwzięcia, również tym, którzy nie posiadają oprogramowania użytego do stworzenia danych plików.
  • Optymalizację projektów: testowanie wydajności wielu opcji projektu  (jako integralnej części przepływu zadań)

Do korzystania z usług w chmurze, takich jak: renderowanie w chmurze Autodesk® 360 i Autodesk® InfraWorks 360, analiza konstrukcyjna w programie Autodesk Revit konieczne jest posiadanie punktów chmury. Wszyscy przypisani do kontraktu Subskrybcyjnego użytkownicy otrzymają po 100 punktów chmury. Klienci mają też możliwość zakupu dodatkowych punktów chmury bezpośrednio u Partnera.

Każde stanowisko objęte subskrypcją dostaje do dyspozycji 25GB przestrzeni w chmurze (pozostali użytkownicy 5GB). Przechowując dokumenty w chmurze, klienci i ich współpracownicy uzyskują dostęp do swoich projektów w dowolnym momencie i z dowolnego miejsca przez Internet lub za pośrednictwem aplikacji mobilnych, co usprawnia współpracę między zespołami. Łatwo je również udostępniać innym, co pozwala rozszerzyć proces projektowania poza komputer stacjonarny, a tym samym zapewnia swobodę pracy w miejscu, gdzie użytkownikowi pracuje się najwydajniej.

Chociaż wiele usług w chmurze Autodesk dostępnych jest dla klientów posiadających Subskrypcję do pojedynczego produktu (n.p.do oprogramowania AutoCAD) usługi te najlepiej współdziałają z pakietami aplikacji Autodesk. Na poniższej ilustracji widoczne są usługi dostępne z poszczególnymi pakietami.