Przestań testować, zacznij produkować – Autodesk Simulation

Dzisiejszy świat charakteryzuje się dużą zmiennością oczekiwań Klientów i szybkim wprowadzaniem na rynek nowych rozwiązań i produktów. Aby nadążyć za tymi potrzebami należy dostosować do nich narzędzia pracy. Dziś nie ma już czasu aby tworzyć całe zestawy modeli fizycznych i wielokrotnie testować je w laboratoriach. Zanim produkt zostanie wprowadzony na rynek konkurencja wyprzedzi nas o przynajmniej „dwie długości”.

Programy z „rodziny” Autodesk Simulation pozwalają na symulowanie zdarzeń mechanicznych oraz pracy projektowanych produktów, tak aby przyspieszyć i zoptymalizować proces projektowo-produkcyjny. Są to między innymi : Autodesk Simulation Mechanical, Autodesk Simulation CFD, Autodesk Nastran, Autodesk Nastran In-CAD oraz Autodesk Simulation Moldflow.

Autodesk Simulation Mechanical

Program Autodesk Simulation Mechanical 2015 to narzędzie do symulacji mechanicznych, pomocne w określeniu wydajności, optymalizowaniu i weryfikowaniu działania produktu za pomocą cyfrowego prototypowania. Oprogramowanie to znakomicie uzupełnia cykl cyfrowego prototypowania, umożliwiając szybsze wprowadzanie nowych produktów na rynek.  Zmniejszając koszty materiałowe zwiększa jednocześnie jakość produktów oraz znacznie redukuje koszty jego wprowadzenia na rynek.

Program umożliwia bezpośredni import z programów: AutoCAD, SolidWorks, Inventor, ProE, Creo, Rhino, CATIA i NX, Automatyczne tworzenie siatki, Szeroki wybór typów analiz, t.j. ( analiza liniowa, nieliniowa, dynamiczna analiza nieliniowa (MES), zmęczeniowa, analiza ruchu, termiczna. Program jest zintegrowany z Simulation CFD i Simulation Moldflow.

Na uwagę zasługuje również fakt, że program jest dostępny w usłudze chmurowej w pakiecie Autodesk Simulation FLEX (Autodesk Simulation Mechanical 360). Podczas testowania ustawień i parametrów analizy można używać lokalnych zasobów komputera. Po przetwarzaniu wstępnym (gdy do symulacji potrzeba więcej zasobów) można użyć chmury obliczeniowej Autodesk a na komputerze lokalnym wykonywać jednocześnie inne zadania.

Autodesk Simulation CFD

Autodesk Simulation CFD – Oprogramowanie przeznaczone do symulacji dynamiki przepływu płynów i wymiany ciepła. Program umożliwia wykorzystanie modeli CAD, które są wykorzystywane do przygotowania prostych oraz skomplikowanych symulacji, zawiera narzędzia umożliwiające m.in. symulacje: chłodzenia urządzeń elektronicznych, transferu i wymiany ciepła, projektowania systemów klimatyzacji, wymienników ciepła, oświetlenia LED, analizy ruchu wirników, wiatraków, komfortu cieplnego, oddymiania, obliczeń turbulentnych i nieściśliwych przepływów oraz przewodzenia i konwekcji ciepła. Generator rozwiązań zoptymalizowany jest pod kątem uzyskiwania dokładnych i poprawnych wyników obliczeń,

Program jest dostępny w następujących wersjach:

• Autodesk Simulation CFD
  • Autodesk Simulation CFD Advanced
  • Autodesk Simulation CFD Motion

Podobnie jak w przypadku Autodesk Simulatiom Mechanical istotne jest to, że program jest dostępny w usłudze chmurowej w pakiecie Autodesk Simulation FLEX (Autodesk Simulation CFD 360).

Autodesk Nastran

Wydajny, rozpoznawalny w branży symulacyjnej solver obliczeniowy MES. Produkt wymaga zastosowania pre i post procesora, który czyta pliki danych Nastran, takie jak np. Siemens® Femap®, MSC® Patran® i Altair® HyperMesh®.
Posiada bogaty zestaw analiz, takich jak: Analiza kompozytów (zaawansowane możliwości symulacyjne obejmujące zagadnienia: rozwarstwienia, propagacji uszkodzeń, analiz związanych z drganiami itp.), analiza nieliniowa (zaawansowane możliwości analizy nieliniowej obejmują zautomatyzowane generowanie kontaktów i zaawansowanych modeli materiałowych), analiza dynamiczna (zaawansowane możliwości analizy obejmują zagadnienia związane z drganiami, losowymi wibracjami, analizę zmęczeniową, DDAM i efektywne rozwiązywanie dużych modeli.), analiza termiczna.

Program posiada bogaty zestaw zweryfikowanych i przeanalizowanych problemów analitycznych (ponad 5000), co zapewnia wysoką spójność i poprawność symulacji. Autodesk Nastran oferuje zintegrowany, graficzny interfejs użytkownika i edytor, który umożliwia w czasie rzeczywistym przeglądanie wyników i zmiany parametrów bezpośrednio podczas pracy nad modelem. To unikatowe narzędzie w branży daje inżynierom większą kontrolę nad projektami.

Editor UI.png

Autodesk Nastran In-CAD

Ta wersja programu Nastran jest bezpośrednio osadzona w systemie CAD-owskim, takim jak: Autodesk Inventor lub SolidWorks. Program posiada szeroki zakres analiz: analizy naprężeń liniowych i nieliniowych, dynamikę, analizy termiczne, analizy kompozytów. Zawiera również bogaty zestaw zweryfikowanych i przeanalizowanych problemów analitycznych, co zapewnia wysoką spójność i poprawność symulacji. Autodesk Nastran in-CAD to narzędzie dostępne bezpośrednio w programie CAD (np. Autodesk Inventor, SolidWorks), dzieki czemu możliwa jest szybka i wygodna praca nad modelem i symulacja w jednym, spójnym środowisku graficznym.

Autodesk Simulation Moldflow

Autodesk Simulation Moldflow to oprogramowanie do symulacji formowania wtryskowego, wyposażone w narzędzia pomagające przewidywać, optymalizować i sprawdzać poprawność projektów części z tworzyw sztucznych, form wtryskowych i matryc do wyciskania. Firmy na całym świecie wykorzystują oprogramowanie Autodesk Simulation Moldflow Adviser i Autodesk Simulation Moldflow Insight, by zmniejszyć potrzebę stosowania kosztownych prototypów fizycznych, ograniczyć ilość potencjalnych wad produkcyjnych i szybciej wprowadzać na rynek innowacyjne produkty.

Autodesk oferuje szeroką gamę narzędzi do symulacji procesu formowania wtryskowego, pomagających analitykom CAE, projektantom, inżynierom, producentom form i przetwórcom tworzyw sztucznych tworzyć dokładniejsze prototypy cyfrowe oraz wprowadzać na rynek lepsze produkty przy jednoczesnym obniżeniu kosztów.

Oprogramowanie to obsługuje geometrię zarówno części cienkościennych (powłokowych), jak i grubościennych (litych) oraz umożliwia wybranie typu i parametrów siatki elementów skończonych w zależności od rodzaju geometrii modelu oraz żądanej dokładności symulacji i czasu jej wykonania. Umożliwia również wizualizację i ocenę wyników symulacji oraz korzystanie z narzędzi automatycznego raportowania, które ułatwiają udostępnianie wyników innym uczestnikom projektu. Użytkownicy mogą korzystać z takich funkcji jak: baza danych materiałów i poradniki on-line, które dodatkowo zwiększają wydajność pracy.