BIM – technologia projektowania współbieżnego, która działa!

Pierwszy kompletny projekt zrealizowany na platformie Revit z udziałem firmy NIRAS Polska

Mijający rok był dla większości firm trudny ze względu na utrzymujący się i pogłębiający kryzys ekonomiczny. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło, ponieważ niekorzystna sytuacja na rynku wymusza niejednokrotnie zmianę strategii działania i reorganizację pracy, które dobrze przemyślane, mogą przynieść fantastyczne efekty. Tak też stało się w przypadku firmy NIRAS, która stanęła przed nie lada wyzwaniem.

Kryzys ekonomiczny wymusił na inwestorach przyjęcie odmiennego podejścia do realizacji projektow; chodziło o zmniejszenie czasu poświęconego na fazę koncepcji oraz minimalizację skutkow kolizji międzybranżowych. W odpowiedzi na to zapotrzebowanie firma NIRAS zdecydowała się na wdrożenie programu Autodesk Revit MEP. Oprogramowanie dostarczyła i zainstalowała krakowska firma MAT Usługi Informatyczne S.J., autoryzowany partner Autodesk.

Pierwszy taki w Polsce

Projektem, ktory jako pierwszy w Polsce został kompleksowo wykonany w technologii BIM przy użyciu narzędzi Revit jest projekt Centrum Obsługi Inwestora (COI) dla Gminy Miasta Krakowa. Część architektoniczną opracowało studio Claudio Nardi Architetto w Krakowie. Początkowo dostarczyło ono podkłady architektoniczne w tradycyjnym formacie CAD – płaskich plikow DWG. Ponieważ platforma Revit bezproblemowo wspołpracuje z tego typu plikami, firma NIRAS rozpoczęła projektowanie konstrukcji i instalacji na takich właśnie podkładach. W przypadku programu Autodesk Revit MEP konieczne było wrysowanie przez projektantow instalacji niektorych elementow architektury, takich jak ściany czy sufity podwieszane. Związane to jest z charakterystyką niektorych wykorzystywanych bibliotek, ktore w swojej specyfice przedstawiania na rysunku wymagają „zaczepienia” do tego typu elementow.

Program Autodesk Revit MEP ma w swoich narzędziach opcje rysowania elementow architektury, co pozwala na bardzo szybkie i sprawne przedstawienie modelu analitycznego budynku w trojwymiarze, mimo pracy z „płaskimi” podkładami. Daje to rownież możliwość przeprowadzenia obliczeń zyskow i strat ciepła dla budynku. Pełne możliwości platformy Revit zostały przedstawione dopiero w drugiej fazie wdrożenia, gdy biuro architektoniczne dostarczyło model budynku zaprojektowany w Autodesk Revit Architecture. Jedno środowisko pracy dla architekta, konstruktora i instalatora pozwala na ich kompleksową wspołpracę m.in. sprawne i niezmiernie proste wykrywanie kolizji międzybranżowych. „Rzeczywiście, odkąd instalatorzy rozpoczęli równolegle pracę w Autodesk Revit MEP, sprawdzanie kolizji między ich instalacjami a naszą konstrukcją stało się dziecinnie proste. Dzięki wspólnej platformie pracy udaje się nam wyeliminować większość kolizji już w początkowej fazie projektowania” – mowi Krzysztof Czechowski, projektant konstrukcji w NIRAS Polska Sp. z o.o.

Zawsze na bieżąco

To, co wyrożnia platformę Revit od pozostałych, dostępnych na rynku środowisk pracy dla projektantow, to możliwość pracy grup architektow, konstruktorow czy instalatorow na jednym pliku centralnym. Rozwiązanie to jest możliwe, ponieważ całość projektu tj. wszystkie rysunki (rzuty, przekroje, detale) oraz dokumentacja projektowa, czyli zestawienia, legendy i arkusze jest umieszczona w jednym pliku. Z tego kompletu informacji umieszczonego na serwerze korzystają poszczegolni projektanci w ramach wydzielonych im zadań. Całość pracy odbywa się na tzw. plikach lokalnych ich komputerow. Wszelkie dokonane przez nich zmiany są automatycznie i na bieżąco przekazywane do pliku centralnego. Jednocześnie następuje odbior informacji o wszelkich zmianach dokonanych przez pozostałych projektantow. W ten oto sposob każdy z członkow grupy roboczej ma dostęp do najświeższej wersji modelu projektowego. Dzięki temu udało się uniknąć rownież kolizji wewnątrz branż instalatorskich. Tak naprawdę najtrudniejszym wyzwaniem, jaki stawia przed nami – projektantami, program Autodesk Revit MEP, to wyjście ze schematu pracy w dotychczasowym środowisku AutoCAD. Wystarczy zaledwie krótkie szkolenie, a podstawowe funkcje programu stają się jasne” – wyjaśnia Jarosław Lesiewicz, projektant instalacji sanitarnych w NIRAS Polska Sp. z o.o. – „My takie szkolenie odbyliśmy w MAT Autodesk Authorized Training Center w Krakowie. Polecam. Wystarczyło zaledwie kilka dni.” Oprogramowanie Autodesk Revit MEP wyrożnia się pełną integracją części rysunkowej z dokumentacją projektową. Nawet po utworzeniu zestawień urządzeń użytych w projekcie, jeśli tylko zajdą jakieś zmiany, zestawienia te zostaną automatycznie aktualizowane. Co ważniejsze, każda najmniejsza zmiana w ktorymkolwiek widoku, czy to rzucie, przekroju czy zestawieniu, zostanie automatycznie odzwierciedlona we wszystkich pozostałych widokach, na ktorych dany element jest umieszczony. „Zadziwiające było to, jak po przełamaniu bariery wynikającej ze zmiany środowiska pracy, projektowanie oraz tworzenie dokumentacji w pełni zintegrowanej z modelem okazało się proste! Podobnie zresztą jak tworzenie brakujących elementów bibliotecznych” – stwierdza Łukasz Klanowski, projektant HVAC. Autodesk Revit MEP posiada zbior domyślnych elementow bibliotecznych. Za pomocą prostych, nieskomplikowanych narzędzi można je dowolnie modyfikować, aby spełniały oczekiwania projektantow bądź tworzyć całkowicie nowe elementy.

Czego można chcieć więcej

Platforma Revit umożliwia pracę, jaka do tej pory pozostawała tylko w sferze marzeń. Pozwala na bezkolizyjne wspoldziałanie architektow, konstruktorow i instalatorow. Doświadczenia NIRAS Polska Sp. z o.o. stanowią żywy dowod na to, że przełamując wewnętrzne bariery wobec nowoczesnych rozwiązań można uzyskać efekty, ktore pozostawią konkurencję daleko w tyle. Projekt zrealizowany przy wykorzystaniu Autodesk Revit Architecture, Autodesk Revit Structure i Autodesk Revit MEP był pierwszym takim w Polsce, a był możliwy dzięki wdrożeniu przeprowadzonemu przez MAT Usługi Informatyczne S.J.

Kilka słów o NIRAS Polska Sp. z o.o.

NIRAS Polska Sp. z o.o. jest filią duńskiej firmy NIRAS A/S Consulting Engineers and Planners, ktora oferuje szeroki zakres usług inżynieryjno-konsultingowych najwyższej jakości. Głownym obszarem jej działalności jest budownictwo komercyjne i przemysłowe oraz projekty od fazy koncepcji po dokumentację powykonawczą nie tylko przy budowie, ale i remontach czy renowacjach. Historia firmy rozpoczęła się w roku 1956 na Grenlandii, gdzie NIRAS był kluczowym uczestnikiem rozwoju infrastruktury wyspy. Od tego czasu, z małego biura firma rozwinęła się do jednej z największych firm inżynieryjno-konsultingowych w Danii, z silnymi korzeniami rownież w Polsce, Szwecji i Finlandii oraz z biurami w wielu krajach Europy i działalnością prowadzoną na całym świecie. Do Polski NIRAS zawitał z pierwszym projektem w roku 1995. Obecnie, jako filia międzynarodowej firmy, NIRAS zatrudnia 100 pracownikow w Krakowie, Poznaniu i Warszawie oraz w wielu mniejszych biurach, tworzonych na potrzeby konkretnych projektow na terenie całego kraju. W swojej działalności konsultingowej NIRAS stosuje System Zarządzania Solidnością i Uczciwością w Przedsiębiorstwie (BIMS). Są to procedury odpowiadające wymaganiom EN/ISO 9001 – Standardy Zarządzania Jakością. Stosuje się je jako narzędzia zapobiegania działalności korupcyjnej, z naciskiem na etyczne postępowanie wobec wszystkich zainteresowanych grup: klientow, dostawcow, właścicieli, pracownikow i ogolnie społeczeństwa. Biuro projektowe firmy NIRAS składa się z następujących zespołow projektowych w poszczegolnych branżach: konstrukcji, instalacji elektrycznych i słaboprądowych, automatyki i BMS, HVAC i instalacji sanitarnych. Zdecydowana większość procesu projektowania odbywa się w standardowym środowisku AutoCAD, z ktorego korzystają wszystkie branże instalatorskie. Dotychczas jedynie dział konstrukcji posługiwał się innowacyjnym oprogramowaniem Autodesk Revit Structure.